Posted on 4 Comments

302 – Hagedrakis, Het monster van het Groote Gat

hagedrakis

Het Monster van het Groote Gat

Een vertelling door Dre Welsuit

Velen zijn het alweer vergeten, maar de mensen die het overkwam en die hun familie zijn kwijtgeraakt weten het nog als de dag van gisteren.

Eerst gaan we terug naar het jaar 1432. Het Groote gat stond toen nog in open verbinding met de Noordzee. Mensen vragen zich wel eens af of het monster uit de zee gekomen is en omdat het water naar de zee toe nu is afgesloten, voor altijd in het Groote Gat zal blijven.

In 1432 kwam het monster uit het Groote Gat tevoorschijn en at zeker 20 mensen op. Het waren 5 volwassenen en 15 kinderen. Dit verhaal staat beschreven in de overgebleven boeken uit de bibliotheek van het kasteel ‘Ostburghia’.

 Het kasteel dat aan de rand van het Groote Gat stond is in 1490, Dus een paar jaar voordat Chrisopher Columbus naar Amerika voer, verwoest door de Spanjaarden. De Spaanse linies die in later jaren zijn opgeworpen tegen de aanvallende Spanjaarden, getuigen ervan dat men de oorlogen tegen de Spanjaarden heel serieus nam.

In de zomer als het lange tijd heel droog is en er heel weinig water in het Groote Gat staat, kan men de restanten van het kasteel nog duidelijk waarnemen.

Wat er verder gebeurd is tussen 1432 en 1972 weet niemand zeker omdat alle informatie uit deze periode over het monster is verdwenen. Mogelijk door oorlog vernield of misschien door brand zoals de brand die het kasteel Ostburghia verwoest heeft. Er wordt verteld dat het monster om de 50 jaar opnieuw toeslaat, maar ook dat weet niemand met zekerheid.

Het monster is volgens de vertellingen  een soort kruising tussen een draak en een hagedis, maar dan wel een hele grote. Waar het monster  precies verblijft onder water is niet bekend.

Politie en leger hebben er naar gezocht, maar hebben niets kunnen vinden. Het leger heeft zelfs met een kleine duikboot het hele Groote Gat afgezocht, helaas zonder resultaat. De brandweer van Oostburg heeft geprobeerd door het Groote Gat leeg te pompen, een karwei waar ze met gevaar voor eigen leven wekenlang mee bezig geweest zijn, maar ook zij hebben niets gevonden. Misschien kan het monster zichzelf wel heel erg klein maken waardoor het niet te vinden is, wie weet?

We gaan verder met het bericht uit 1972.

Grote krantenkoppen zoals: “het monster valt opnieuw aan” of wie durft nog in Oostburg te wonen? en  meer van dit soort berichten verschenen in de kranten over de  hele wereld.

In Oostburg werd in 1972 een picknick georganiseerd die plaatsvond vlak bij het grote gat. Honderden mensen namen deel aan deze picknick dus er zijn vandaag de dag nog honderden mensen die het overleefd hebben die het zelf gezien hebben.

De mensen zaten gezellig bij elkaar lekkere hapjes te eten, een glaasje limonade of wijn te drinken toen het monster zijn kop oprichtte uit het Groote Gat. Vlugger dan je kunt knipperen met je ogen sloeg het monster toe. Het monster heeft net als sommige hagedissen een plakkerige tong waaraan een  heel sterke soort lijm zit. Het bijzondere aan die tong is dat hij wel 35 meter lang is!

Kwam het monster af op het lekkere eten dat de mensen bij zich hadden of at het gewoon alles wat eetbaar was? Men weet het niet. In ieder geval sloeg het beest zijn tong uit en griste zo zeker 20 mensen mee het water in om ze op te eten. Net als in 1432 waren 5 volwassenen en 15 kinderen het slachtoffer.

Je kunt begrijpen dat er grote paniek uitbrak onder de mensen die deelnamen aan de picknick.

Mensen brulden en schreeuwden, gooiden met flessen en messen en vorken naar de plaats waar het monster onder water verdween. Daarna vluchtte iedereen snel naar huis en deed de deur op slot.

In de jaren daarna is er heel veel gezocht naar het monster maar niemand heeft het tot de dag van vandaag gevonden.

Op last van de Gemeente Sluis werd het Groote Gat uitgebaggerd omdat men toch wel eens van dit monster af wil zijn. De mensen van Fa. De Feyter die de baggerwerkzaamheden deden hebben daar wekenlang gewerkt met gevaar voor eigen leven maar niets gevonden.

Af en toe verdwijnt er nog wel eens een hond vlak bij het grote gat. Omdat het monster zo enorm snel is kan het zijn dat de eigenaar heel eventjes de andere kant op kijkt, waarna het monster toeslaat. Ook mist de boer die vlakbij het Groote Gat zijn koeien in de wei laat lopen, af en toe een koe. Een paar jaar geleden zijn er een heleboel wilde ganzen verdwenen die aan de rand van het Groote Gat leefden. Kan dit door de Hagedrakis komen? Niemand weet het zeker. Alleen het voorval uit 1972 is zeker omdat er honderden getuigen waren die allemaal hetzelfde verhaal vertelden.

Kinderen van de middelbare school die vanuit de andere dorpen naar de middelbare school ‘Het Zwin College’ komen, gooien soms de boterhammen die ze over hebben,  omdat ze op de markt frietjes gegeten hebben of een hamburger (en hun mama of papa mag dat natuurlijk niet weten), gewoon langs de weg vlakbij het Grote Gat, terwijl dit ten strengste verboden is! Hierdoor kan de Hagedrakis misschien opnieuw gaan toeslaan. Maar ook het eten in de vuilnisbak gooien die langs het grote gat staat door de kinderen die wél netjes omgaan met afval, is een risico. Met hoort het overschot van eten ofwel gewoon mee naar huis te nemen of achter te laten op school maar zeker niet bij het Groote Gat!

Om het de Hagedrakis moeilijker te maken heeft de stichting ‘Het Zeeuwse Landschap” langs heel het Groote Gat gaas geplaatst met daarbovenop een laag prikkeldraad, in de hoop om op die manier de Hagedrakis te beletten om opnieuw toe te slaan want het zou zomaar opnieuw kunnen gebeuren.

Het is natuurlijk beangstigend om te weten dat dit verhaal nog geen einde kent….

kranten
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Maira Goldklang
6 months ago

The 002 – Hagedrakis, Het monster van het Groote Gat article is one of
the best I have ever read!
I found how to get an online income from my home, maybe
it helps: https://bit.ly/income-365
You are doing a great job with https://wudder.nl site. 🙂 KIsses!

Josette Rance
6 months ago

The 002 – Hagedrakis, Het monster van het Groote Gat article is one of the best I have ever read!

I found how to get an online income from my home,
maybe it helps: https://bit.ly/income-365
You are doing a great job with https://wudder.nl site.
🙂 KIsses!